کارامل
کارامل یک رنگ غذایی قابل حل در آب است. این ماده در فرآیند حرارتی کاملا کنترل شده برروی کربوهیدراتهاو عموماً در حضور اسیدها، قلیاها و نمک در فرآیندی به نام کاراملیزاسیون تولید می شود.
کارامل بوی شکر سوخته می دهد و طعم نسبتاً تلخی دارد. رنگ آن از زرد روشن تا قهوه ای تیره میتواند متغیر باشد. رنگ کارامل یکی از قدیمی ترین و پرکاربردترین رنگ های غذایی است. تقریباً در تمام صنایع غذایی کارامل کاربرد دارد. مثل: ماءالشعیر،نوشابه ای گازدار، نان های قهوه ای، کیک ها، شکلات ها، کلوچه ها، آب نبات ها و ...
کارامل یک ترکیب کلوئیدی است. اولین کاربرد آن رنگ دهندگی است. در نوشابه ها نقش امولسیفایر را بازی می کندو سبب میشود طعم دهنده ها به صورت سوسپانسیون پایداربمانند و رسوب کردنشان را به تعویق می اندازد.
کارامل دارای چهار کلاس مختلف است که هر کدام کاربرد متفاوت دارد :
شفاف E 150 A Class I
کارامل تهیه شده با سولفیت خالص E 150 B Class II
کارامل تهیه شده با آمونیاک E 150 C Class III
کارامل تهیه شده با سولفیت آمونیاک E 150 D Class IV
کارامل از لحاظ خواص میکروبیولوژی بسیار پایدار است. به این علت که کارامل تحت دما و فشار بسیار بالا تهیه می شود. در نتیجه محصول تجاری نهایی استریل می باشد. این پایداری میکروبی ناشی از دما واسیدیته بالا، فشار اسمزی و وزن مخصوص بالاست.در سال های اخیر شرکت های تولیدکننده نوشابه میزان مصرف کارامل منسوب به Double Strength را افزایش داده اند. اصطلاح Single Strength و Double Strength عموماً تعریفی است از میزان نسبی رنگ که می تواند دامنه گسترده ای از رنگ را در بگیرد.
کارامل Double Strength اساساً برای استفاده در نوشابه های رژیمی تهیه و طراحی شده است. به این علت که سبب کاهش درصد ترکیبات کالری زا می شود هم چنین این نوع کارامل از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه میباشد.
کارامل ضداسید Acid Proof Caramel
کاراملی است که در نوشابه های گازدارو سس ها استفاده می شود و به این علت به این نام اطلاق می شود که نسبت به اسید فسفریک، اسیدسیتریک،الکل60%ونمک15% مقاوم است و به مدت چند